Thursday, May 19, 2011

Selamat Hari Guru

Profesion keguruan antara beberapa jenis pekerjaan yang penting dalam proses pembangunan manusia, masyarakat, dan negara.  Bagi anak-anak pendidik pula, mereka bolehlah beranggapan bahawa guru merupakan ibu bapa kedua dalam hidup mereka. Jagi tidak hairanlah SAMBUTAN HARI GURU disambut dengan meriah setiap tahun bagi menghargai pengorbanan yang dilakukan oleh seorang GURU. Tema hari guru kali ini ialah "GURU PENJANA TRANSFORMASI PENDIDIKAN NEGARA"

Bagi warga SMK Puteri pula, sambutan hari guru ini adalah satu tradisi pada setiap tahun. Bagi tahun 2011 ini pula, sambutan hari guru diadakan dengan meriahnya pada tarikh keramat iaitu 16 Mei 2011.. Pelbagai aktiviti menarik yang diadakan seperti sukaneka, persembahan guru, dan persembahan pelajar. Aktiviti tersebut jelas memberi kecerian kepada semua warga pendidik SMK Puteri yang jelas berpuas hati dengan aktiviti tersebut. Sekalung penghargaan kepada pelajar-pelajar yang tidak putus-putus menjayakan sambutan hari guru kali ini.
Walaupun kemeriahan seperti ini memberi kepuasan kepada guru kita, anak-anak pendidik mesti ingat bahawa kepuasan sebenar seorang guru adalah apabila melihat kejayaan anak-anak didiknya berjaya dalam pendidikan dan kehidupan mereka. Oleh itu, marilah sama-sama kita tingkatkan usaha dalam mengejar kejayaan yang dapat merubah kehidupan kita. Jadi terimalah ilmu yang diajar oleh guru, dan gunakanlah ilmu itu sebaik mungkin.

"Biar kita kena marah kerana belajar, tapi jangan pula kita kena marah kerana kurang ajar". kata-kata ketua pengawas SMK Puteri 2011, Muhd Shazwan

Ditulis oleh: Firdaus_ADMIN1

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...